Aktualizacja z dnia 28.03.2020:
„Ustawa o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych oraz niektórych innych ustaw” zmienia termin wejścia w życie opisywanych zmian z 1 kwietnia 2020 na 1 lipca 2020.
Oryginalna treść artykułu:
29 sierpnia 2019 r. Prezydent podpisał ustawę wprowadzająca nową matrycę stawek VAT oraz wiążącą informację stawkową (WIS). Zdecydowana większość nowych stawek VAT zacznie obowiązywać dopiero od 1 kwietnia 2020 roku.
Zmiany polegają na wprowadzeniu nowej, uproszczonej matrycy stawek VAT. Ustawa zakłada ujednolicenie stawek VAT w tych samych grupach produktów, z jednoczesną zasadą równania w dół – do niższej stawki.
Jedną z kluczowych zmian to przejście: w przypadku towarów z rozbudowanej klasyfikacji PKWiU 2008 na Nomenklaturę scaloną (CN), a w przypadku usług zastosowanie aktualnej PKWiU 2015.
Nowe stawki obejmą towary takie jak:
- owoce tropikalne i cytrusowe – obniżenie z 8% na 5%
- pieczywo – z 23%, 8% lub 5% na 5%
- zupy, buliony, żywność homogenizowana – z 8% na 5%
- musztarda, przyprawa słodka papryka, niektóre przyprawy przetworzone (np. pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek) – z 23% na 8%
- produkty dla niemowląt i dzieci, tj. żywność przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci, smoczki, pieluszki oraz foteliki samochodowe – z 8% na 5%
- artykuły higieniczne (podpaski, tampony higieniczne, pieluchy) – 8% na 5%
- e-booki – z 23% na 5%
- e-prasa – z 23% na 8%
Obniżone stawki VAT dla e-booków (5%) i e-prasy (8%) będą obowiązywać od 1 listopada 2019 r.
W związku z ujednoliceniem opodatkowania całych grup towarowych, jak również generalnego obniżania stawek podatku dla produktów niezbędnych do zaspokojenia podstawowych potrzeb człowieka, podwyższone zostały stawki podatku dla niektórych towarów:
- skorupiaki, mięczaki i bezkręgowce wodne jak np. ośmiornice, homary, krewetki, ostrygi, małże, kraby oraz przetwory z nich, a także kawior – zmiana stawki z 5% na 23%
- dania sprzedawane w placówkach gastronomicznych, których składnikiem są ww. produkty – zmiana stawki z 8% na 23%
- lód używany do celów spożywczych i innych celów chłodniczych – zmiana stawki z 8% na 23%
- drewno kominkowe – podwyższenie stawki z 8% na 23%
- czasopisma specjalistyczne – podwyższenie stawki z 5% do 8% (wyższa stawka nie będzie dotyczyć drukowanych czasopism regionalnych i lokalnych, a także tych umieszczonych na dyskach i płytach oraz podobnych nośnikach, dla których zostanie stawka 5% VAT)
Pojawi się również nowa instytucja w VAT: wiążąca informacja stawkowa (WIS). Celem tej instytucji jest zapewnienie bezpieczeństwa podatnikom w zakresie ustalania stawki VAT na sprzedawane towary i usługi analogicznie do indywidualnych interpretacji podatkowych.
Wiążąca informacja stawkowa będzie decyzją wydawaną przez dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej, określającą stawkę podatkową dla towaru lub usługi wskazanych przez podatnika we wniosku o wydanie takiej informacji. Wiążąca informacja stawkowa zawierać będzie opis towaru albo usługi będących jej przedmiotem, klasyfikację towaru według Nomenklatury scalonej (CN), według Polskiej Klasyfikacji Obiektów Budowlanych albo według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług, oraz właściwą dla tak sklasyfikowanego towaru albo usługi stawkę podatku VAT.
WIS będzie wiązała organy podatkowe wobec podmiotów, dla których zostanie wydana. Co więcej, WIS będzie chronić także inne podmioty, które nie wnioskowały o WIS, a sprzedają ten sam towar lub usługę.
Źródła: Ustawa z dnia 9 sierpnia 2019 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz niektórych innych ustaw, Infor.pl, Ustawa o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych oraz niektórych innych ustaw